Opis
Strąki zielone (długości 12-14 cm i średnicy 8-10 mm) są wysoko osadzone (nie są narażone na choroby grzybowe i zanieczyszczenia). Smukłe rośliny sprzyjają dobremu wietrzeniu uprawy. Niepodatność odmiany na szarą pleśń i zgniliznę twardzikową. Stanley ma intensywne lecz krótkie kwitnienie – zawiązuje strąki wyrównane pod względem wielkości. Odmiana nie zrzuca kwiatów i zawiązków strąków w okresie upałów. Powolne wykształcanie nasion pozwala na przedłużenie okresu zbioru. Okres wegetacji ok. 75 dni. Stanley jest odporny na mozaikę fasoli, antraknozę i bakteriozę obwódkową. W Polsce Stanley wykazał najwyższą plenność oraz zdrowotność w testach porównawczych ok. 30 odmian do przetwórstwa. Stanley jest uprawiany głównie na potrzeby przetwórstwa. Doskonale plonuje niezależnie od klasy gleby i warunków uprawowych.
Stanley Dominująca odmiana w Europie wśród odmian o średnicy strąka 8-10 mm, ze względu na bardzo wysokie plony (we Francji uzyskuje się plony odmiany Stanley 20-25 ton/ha). Zielone strąki długości 12-14 cm, średnicy 8-10 mm. Okres wegetacji ok. 75 dni. Odporność: wirus zwykłej mozaiki fasoli, antraknoza, bakterioza obwódkowa. Bardzo odporna na stresowe warunki – nie zrzuca kwiatów i zawiązków strąków – plonuje niezawodnie. Strąki są wysoko osadzone – nie dotykają podłoża – nie są narażone na choroby grzybowe i zanieczyszczenia. Powolne wykształcanie nasion pozwala na dorośnięcie wszystkich strąków na roślinie oraz przedłużenie okresu zbioru. W Polsce uzyskano bardzo wysokie plony niezależnie od warunków pogodowych i rodzaju gleby. W badaniach porównawczych 27 odmian fasoli szparagowej 7 firm nasiennych w 2014 r. w Kamion k. Skierniewic już po raz trzeci odmiana Stanley uzyskała 1 miejsce, dając najwyższy plon 17,6 ton/ha (średni plon wszystkich testowanych odmian 13,2 ton/ha). Stanley to najwyższa plenność i jakość strąków oraz niepodatność na choroby, niezależnie od klasy gleby i warunków uprawy.